Levenhypotheek

Als u een Levenhypotheek heeft, belegt u om vermogen op te bouwen. Dat gebruikt u om aan het einde van de looptijd (een deel van) uw hypotheek af te lossen.

Let op: Deze hypotheek kunt u niet meer afsluiten. De informatie op deze pagina is alleen bedoeld om u te informeren als u deze hypotheek heeft.

Zo zit de Levenhypotheek in elkaar

De Levenhypotheek bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek waarvoor u hypotheekrente betaalt. En een beleggingsverzekering waarvoor u verzekeringspremie betaalt. De beleggingsverzekering is gebaseerd op het universal-life concept. Hoe werkt deze verzekering?

 • U betaalt één bedrag aan premie.
 • Na aftrek van de kosten (inhouding en aankoopkosten) belegt u de premie.
 • Uit het belegd kapitaal worden meteen participaties verkocht, waarmee de aanvullende dekkingen (bijvoorbeeld voor het risico van overlijden) en poliskosten worden betaald.
 • De hoogte van de overlijdensrisicopremie berekenen we elke maand opnieuw op basis van uw leeftijd en het opgebouwde kapitaal. U betaalt alleen voor het daadwerkelijke risico.

Bij beleggen loopt u het risico dat het rendement lager is dan u verwachtte. Maar het rendement kan ook hoger uitvallen. Als het rendement tegenvalt, blijft aan het einde van de looptijd van de hypotheek mogelijk een schuld over. Deze schuld moet u dan op een andere manier aflossen. Bijvoorbeeld door verkoop van uw woning of door vermogen naast uw hypotheek op te bouwen.

Beleggingsverzekering en de belasting

De beleggingsverzekering kan in box 1 of in box 3 vallen. Wilt u meer weten over de belastingregels die gelden voor deze hypotheek? Lees dan de Informatiewijzer.
Rente aftrekbaar

Met deze hypotheek lost u tussentijds niets af van uw hypotheekschuld. U betaalt iedere maand rente over de totale lening. U kunt de rente onder voorwaarden aftrekken als de hypotheek gebruikt is voor aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning.

Beleggingsfondsen

Binnen de beleggingsverzekering heeft u de keuze uit (een combinatie van) de volgende RZL Beleggingsfondsen. Kijk ook op www.reaal.nl.

 • RZL Euro Aandelenfonds
 • RZL Wereld Aandelenfonds
 • RZL Euro Mixfonds
 • RZL Euro Obligatiefonds
 • RZL Euro Liquiditeitenfonds
 • RZL Euro Vastgoedfonds
 • RZL Duurzaam Aandelenfonds

RZL Garantiefondsen

 • RZL Garantie Mixfonds
 • RZL Garantie Obligatiefonds

Aan de garantie zijn voorwaarden gesteld:

 1. De minimale beleggingsduur is tien jaar;
 2. Alle premies die op grond van de verzekering overeengekomen zijn en op de polis vermeld, zijn tijdig en volledig voldaan;
 3. Er wordt uitsluitend belegd in het RZL Garantie Mixfonds of in het RZL Garantie Obligatiefonds;
 4. De verzekering is ongewijzigd voortgezet;
 5. De verzekering is niet tussentijds beëindigd of gewijzigd in verband met ontoereikendheid van de waarde van de verzekering voor het onttrekken van risicopremies en kosten;
 6. Geen van de verzekerde hoofddekkingen heeft gedurende de looptijd van de verzekering geleid tot beëindiging van de verzekering.

Eén keer per jaar rendementsoverzicht

Het risico dat u aan het einde van uw hypotheek met een restschuld blijft zitten, is bij deze hypotheek groot. Daarom krijgt u van de verzekeraar minimaal één keer per jaar een overzicht van uw beleggingsverzekering opgestuurd. Zo kunt u bepalen of er aanpassingen nodig zijn. Heeft u hier vragen over of twijfelt u of er aanpassingen nodig zijn? Neemt u dan contact op met uw Zelfstandig Adviseur. Hij helpt u graag.

Zo zien uw maandlasten eruit

U betaalt de rente voor uw hypotheek en een vaste premie per maand voor uw beleggingsverzekering.

Andere kosten

Als u belegt in een van de Garantiefondsen betaalt u de volgende garantiekosten:

 • RZL Garantie Mixfonds: 0,062% per maand
 • RZL Garantie Obligatiefonds: 0,029% per maand

De poliskosten binnen de beleggingsverzekering

 • Premiebetalend: € 3,25 per maand
 • Premievrij en koopsom: € 2 per maand

Aankoopkosten

Aankoopkosten zijn 3% van de maandelijkse premie voor alle fondsen. U betaalt geen verkoopkosten.

Fondskosten

Als u belegt in een van de Garantiefondsen betaalt u fondskosten. Daarnaast betaalt u poliskosten binnen de beleggingsverzekering.

Lees meer op www.reaal.nl

Levenhypotheek in het kort

 • U belegt in een beleggingsverzekering om later (een deel van) uw hypotheek af te lossen.
 • U lost tussentijds niets op uw hypotheekschuld af.
 • Het risico dat de beleggingsresultaten onvoldoende zijn, om de gehele hypotheekschuld af te kunnen lossen, is groot.

Liever een andere hypotheekvorm?

Wilt u uw hypotheek liever iedere maand een beetje aflossen? Of wilt u niet meer beleggen? Dan kan uw hypotheek omzetten interessant voor u zijn. Uw Zelfstandig Adviseur bekijkt welke mogelijkheden u heeft. Als u uw aflosvorm wilt wijzigen, betaalt u hiervoor wel advieskosten aan de Adviseur. Hij vertelt u vooraf hoe hoog deze kosten zijn. Daarnaast is het ook goed om met uw Adviseur te bespreken wat de fiscale gevolgen zijn.

Belangrijk om te weten

De waarde van uw belegging kan dalen en stijgen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Uw rendement kan hoger, maar ook lager uitvallen en schommelt meer naarmate de beleggingsvorm risicovoller is. Bij beleggen loopt u altijd het risico dat het rendement lager is dan u verwachtte. Maar het kan ook hoger uitvallen. Als het rendement tegenvalt kunt u dus met een schuld blijven zitten die u op een andere manier moet aflossen, bijvoorbeeld door verkoop van uw woning of door spaargeld/vermogen naast uw hypotheek op te bouwen. Wij adviseren u om regelmatig te bekijken of het opgebouwde vermogen aan het einde van de looptijd voldoende is om uw hypotheek mee af te lossen.

Heeft u vragen?

Of wilt u meer informatie, neem dan contact op met uw Zelfstandig Adviseur.