Spaarhypotheek

Met een Spaarhypotheek kun je sparen voor de aflossing van je hypotheek. Een Spaarhypotheek bestaat uit een spaar- en risicodeel. Met het spaardeel bouw je het kapitaal op om de hypotheek aan het einde van de looptijd in één keer af te lossen. En met het risicodeel ben je verzekerd tegen financiële risico’s bij vroegtijdig overlijden.

Goed om te weten: je kunt de RegioBank Spaarhypotheek niet meer afsluiten. Heb je al een spaarhypotheek bij een andere aanbieder? Dan kun je die wel oversluiten naar een bankspaarhypotheek bij RegioBank als er sprake is van fiscaal geruisloze voortzetting. Je hebt dan te maken met kapitaaloverdracht. Je gespaarde kapitaal gaat dan over naar je volgende geldverstrekker.  

Hoe werkt een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek is een hypotheek met daaraan gekoppeld een levensverzekering. Je betaalt:

  • Premie (spaar- en overlijdensrisicopremie). Met het spaardeel bouw je het kapitaal op om de hypotheek aan het einde van de looptijd in één keer af te lossen. Met het risicodeel ben je verzekerd tegen financiële risico's bij vroegtijdig overlijden.
  • Rente.

Wil je meer weten over de belastingregels die gelden voor deze hypotheek? Lees dan de informatiewijzer.

Voordelen van een spaarhypotheek

  • Je hebt door de kapitaalverzekering een gegarandeerde opbrengst waarmee de hypotheek afgelost kan worden bij overlijden of aan het einde van de looptijd van de hypotheek bij in leven zijn.
  • Je ontvangt hetzelfde rentepercentage over het bedrag dat je spaart als de hypotheekrente die je betaalt.

Nadelen van een spaarhypotheek

  • Als je bij de verlenging van je rentevaste periode een lagere rente gaat betalen, kunnen je maandlasten toch hoger worden. Om nog altijd hetzelfde verwachte eindkapitaal te bereiken, betaal je dan namelijk meer inleg.

Wil je je spaarhypotheek wijzigen?

Bespreek dan met je zelfstandig adviseur welke mogelijkheden er zijn. En wat de mogelijke fiscale gevolgen hiervan zijn.

Extra geld storten op je spaarhypotheek

Met een extra storting op je spaarhypotheek kun je de maandelijkse spaarpremie verlagen. Hiervoor gelden wel een aantal regels. Bespreek daarom eerst met je adviseur of het in jouw situatie verstandig is om te doen. Je kunt de extra storting ook zelf regelen in Mijn RegioBank of de RegioBank app.

Bij overlijden

Als jij of je partner voor het einde van de looptijd overlijdt, word je spaarhypotheek afgelost door je overlijdensrisicoverzekering.

Zo zien je maandlasten eruit

  • De hypotheekrente en de spaarrente zijn aan elkaar gekoppeld. Hierdoor zullen je maandlasten bij rentewijzigingen minder veranderen dan bij andere aflosvormen.
  • Je betaalt elke maand rente over je lening. Ook spaar je een bedrag om later je hypotheek af te kunnen lossen en betaal je elke maand premie voor je overlijdensrisicoverzekering.
  • De rente die je over het saldo op je spaarverzekering ontvangt, is gelijk aan de rente die je betaalt voor je lening. Voor een spaarhypotheek betaal je een hogere rente dan voor een annuïtaire of lineaire hypotheek. Bij een spaarhypotheek hebben we meer kosten omdat een spaarhypotheek pas aan het einde van de looptijd wordt afgelost.
  • Gaat de hypotheekrente omhoog, bijvoorbeeld als je een nieuwe rentevaste periode afspreekt? Dan gaat ook je spaarrente omhoog. Je ontvangt dan meer rente over je gespaarde kapitaal, maar je maandelijkse premie gaat omlaag, omdat je anders meer spaart dan nodig is om je hypotheek af te lossen.
  • Gaat de hypotheekrente omlaag, dan wordt ook de spaarrente lager. Om het bedrag dat nodig is om je hypotheek bij elkaar te sparen, moet je daarom extra premie betalen. Je maandlasten worden daarmee mogelijk hoger.

Salderen

Heb je een spaar(rekening)hypotheek? Dan kunnen we bij het bepalen van je rentetarief rekening houden met het tot nu toe gespaarde bedrag van je spaar(rekening)hypotheek. Dit heet 'salderen’. Dit doen we niet standaard, omdat het niet altijd gunstig is om te doen. Lees meer over salderen.

Rente aftrekbaar en de belasting

De hypotheekrente is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar.

Hypotheek meenemen?

Wil je een nieuw huis kopen en je hypotheek meenemen? Dat kan onder voorwaarden. Je zelfstandig adviseur kan je verder helpen.

Heb je vragen?

Of wil je meer informatie, neem dan contact op met je zelfstandig adviseur.