Meekijksoftware

Met meekijksoftware kijkt een persoon mee op jouw apparaat. Vaak is dit niet gevaarlijk, maar helaas maken criminelen hier misbruik van. RegioBank vraagt je nooit om meekijksoftware te installeren.

Wat is het?

Er zijn verschillende meekijkprogramma’s op de markt zoals Teamviewer, Anydesk of LogMeIn. Deze kan je downloaden en installeren op smartphone, PC of tablet. Maar ook Microsoft heeft een support tool waardoor iemand met je mee kan kijken op je apparaat.

Met deze programma's kan je een ander persoon via internet, soms doormiddel van een code, mee laten kijken en toegang geven tot jouw apparaat. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn om iemand op afstand te laten helpen met een probleem op je computer, maar hier schuilt ook een gevaar in!

Wanneer is meekijksoftware gevaarlijk?

Als je personen op afstand mee laat kijken op je apparaat, deel je gegevens die niet voor hun ogen bestemd zijn. Je moet dus zeker weten dat je de persoon die je toegang geeft kent en vertrouwt. Ben je ingelogd op je bankomgeving, dan kan men bijvoorbeeld je saldo en transacties inzien. Deze info is waardevol voor fraudeurs.

Helemaal gevaarlijk wordt het als inlogt op je bankomgeving terwijl iemand anders toegang heeft, deze persoon kan hiermee je inloggegevens stelen! Vaak geef je met het delen ook gelijk je besturing over, dan kan deze persoon overal bij en dingen aanpassen. Zo ook het scherm aanpassen waardoor boekingen uitgevoerd worden waar je geen weet van hebt. Maar ook bestanden downloaden en verwijderen ervan, e-mail bekijken en verzenden.

Als bank zullen wij je nóóit zomaar vragen dit soort software te installeren. Net zoals banken je nooit vragen om in te loggen via een link in een e-mail, sms of in telefoongesprek om jouw betaalpasgegevens of pincode te delen.

Wees alert bij de volgende verzoeken

  • Een persoon die je adviseert inzake beleggingen en vraagt meekijksoftware te installeren.
  • Een persoon die je belt uit naam van RegioBank en aangeeft dat er problemen zijn in je bankomgeving of fraude is geconstateerd en verzoekt in te loggen.
  • Bedrijven om een (computer)probleem op te lossen die je zelf hebt gevonden via het internet, of die je ongevraagd opbellen.

Pas op en wees voorzichtig met meekijksoftware op verzoek van personen die je helemaal niet kent!

Meer over veilig bankieren

Wat is phishing en spoofing?

Wat is WhatsAppfraude?

Wat is malware?

Wat is social engineering?