Veilig gebruik van contant geld

Heeft u grote bedragen aan contant geld in huis? Let dan goed op dat u het veilig bewaart. Het beste is natuurlijk om het naar de bank te brengen. Lees hier waarom.

Het risico van contant geld

Een paar tientjes in een potje in de kast kan natuurlijk geen kwaad. Het gaat om de grote biljetten van € 200 en € 500. Deze biljetten worden vaker gebruikt in het criminele en witwascircuit. De overheid ziet daar steeds strenger op toe. Om deze reden worden biljetten van € 500 niet meer bijgedrukt. Ook heeft RegioBank besloten ze niet meer te accepteren.

Witwassen

Witwassen is het besteden of investeren van illegaal geld. Het doel daarbij is om de illegale oorsprong te maskeren. Hier kunt u onbedoeld betrokken bij raken. Let extra goed op als:

  • Iemand een grote transactie contant met u wil afrekenen. De kans bestaat dat deze persoon zwart geld wil witwassen.
  • Iemand u vraagt om contant te betalen. De kans bestaat dat deze persoon geld buiten het toezicht van de Belastingdienst wil houden.

Wat kunt u doen?

  • Bewaar geen grote bedragen in huis en neem niet te veel geld in een keer op.
  • Betaal waar mogelijk (grote) bedragen altijd giraal. Dankzij Instant Payments staat het geld tegenwoordig direct op de rekening van de ontvanger.
  • Kom niet op vaste momenten als u vaak contant geld bij de bank haalt of brengt.

En natuurlijk:

Houd uw beveiligingscodes en persoonlijke gegevens altijd geheim

Geef uw digipas, betaalpas of creditcard niet aan anderen

Beveilig uw computer, tablet en mobiel

Dit doet RegioBank

  • We accepteren geen biljetten van € 500 meer.
  • We vragen aan mensen die grote contante bedragen storten hoe ze aan dit geld komen. Als dit niet duidelijk is, nemen we het geld niet aan.
  • We vragen zakelijke klanten met welke landen ze zakendoen. Dit controleren we ook.

Wat zegt de wet?

Alle Nederlandse banken moeten aan De Nederlandse Bank aantonen dat we de wet WwFT serieus nemen. De boetes zijn hoog en we willen u en onszelf daar niet mee confronteren.