Veilig gebruik van contant geld

Heb je grote bedragen aan contant geld in huis? Let dan goed op dat je het veilig bewaart. Het beste is natuurlijk om het naar de bank te brengen. Lees hier waarom.

Het risico van contant geld

Een paar tientjes in een potje in de kast kan natuurlijk geen kwaad. Het gaat om de grote biljetten van € 200 en € 500. Deze biljetten worden vaker gebruikt in het criminele en witwascircuit. De overheid ziet daar steeds strenger op toe. Om deze reden worden biljetten van € 500 niet meer bijgedrukt. RegioBank heeft besloten om deze biljetten niet meer te accepteren.

Witwassen

Witwassen is het besteden of investeren van illegaal geld. Het doel daarbij is om de illegale oorsprong te maskeren. Hier kun je onbedoeld betrokken bij raken. Let extra goed op als:

  • Iemand een grote transactie contant met je wilt afrekenen. De kans bestaat dat deze persoon zwart geld wil witwassen.
  • Iemand je vraagt om contant te betalen. De kans bestaat dat deze persoon geld buiten het toezicht van de Belastingdienst wil houden.

Wat kun je doen?

  • Bewaar geen grote bedragen in huis en neem niet te veel geld in een keer op.
  • Betaal waar mogelijk (grote) bedragen altijd giraal. Dankzij Instant Payments staat het geld tegenwoordig direct op de rekening van de ontvanger.
  • Kom niet op vaste momenten als je vaak contant geld bij de bank haalt of brengt.

En natuurlijk:

Houd je beveiligingscodes en persoonlijke gegevens altijd geheim

Geef je digipas, betaalpas of creditcard niet aan anderen

Beveilig je computer, tablet en mobiel

Dit doet RegioBank

  • We accepteren geen biljetten van € 500 meer.
  • We accepteren geen stortingen en opnamen boven de € 10.000. Dit geldt voor zakelijke en particuliere klanten. Je mag niet het totale bedrag verspreiden over meer dagen of splitsen om op die manier meer dan het maximale bedrag te storten.
  • We vragen zakelijke klanten met welke landen ze zakendoen. Dit controleren we ook.
  • We vragen aan mensen die grote contante bedragen storten hoe ze aan dit geld komen. Als dit niet duidelijk is, nemen we het geld niet aan.

Welke vragen kun je bijvoorbeeld verwachten?

Het kan zijn dat de adviseur je vraagt waar het geld vandaan komt, of waarom je het geld wilt storten. Bij een storting vanaf € 3.000 vragen wij je om verklarende documenten. Als RegioBank niet genoeg informatie heeft over je storting, of als er twijfels zijn over de herkomst van je geld kan de transactie geweigerd worden. RegioBank hoeft niet te vertellen waarom.

Twee voorbeelden

(1)

Stel je hebt je boot verkocht voor € 20.000. Dit geld kun je niet via een zelfstandig adviseur op je rekening storten. Het maximale bedrag dat je kunt storten is namelijk € 10.000. Let op: je kunt het bedrag niet opsplitsen en in verschillende keren storten.

Voor je eigen veiligheid is het beter om grotere betalingen af te rekenen via een overboeking (Instant Payments). Dit zie je vervolgens direct op je rekening staan.

(2)

Je hebt je auto verkocht voor € 9.000 en je wilt de opbrengst op je eigen betaalrekening storten. Dit neem je mee naar je zelfstandig adviseur: een geldig identiteitsbewijs en je rekeningnummer van RegioBank. Daarnaast neem je bewijsstukken mee waarmee je de herkomst van het geld kunt aantonen. Denk aan een kopie van de advertentie en het vrijwaringsbewijs op je naam.

Voor je eigen veiligheid is het beter om grotere betalingen af te rekenen via een overboeking (Instant Payments). Dit zie je vervolgens direct op je rekening staan.

Wat zegt de wet?

Alle Nederlandse banken moeten aan De Nederlandse Bank aantonen dat we de wet WwFT serieus nemen. De boetes zijn hoog en we willen jou en onszelf daar niet mee confronteren.