Geld besparen: zes tips

Geld besparen, zonder er veel voor te hoeven laten. Het kan, als u maar weet wat te doen. Deze slimme tips gaan u zeker helpen.

1. Stel een 24 uursregel in

Bedenk bij elke aankoop: heb ik dit écht nodig? Wacht, als het antwoord ‘nee’ is, minstens 24 uur met het trekken van de portemonnee. Tegen die tijd zijn uw gelukshormonen, de grote boosdoeners bij impulsaankopen, namelijk weg en kunt u uw aankoop beter beoordelen.

2. Maak van geld besparen een spel

Met een spelelement wordt alles leuker. Stel bijvoorbeeld een maximumbedrag vast voor uw weekboodschappen. Houdt u zich eraan? Snoep dan een paar euro van dit bedrag af voor de week erop. Extra tip: zet het geld dat u wekelijks van uw maximumbudget af haalt op uw spaarrekening of beleggingsrekening.

3. Kijk naar korting

Maak handig gebruik van kortingsacties en hou de folders hiervoor goed in de gaten Bent u meer een online shopper? Check dan op kortingssites als shopkorting.nl of pepper.com of er toevallig een geldige actie is.

4. Bespaar op uw verzekeringen

Veel verzekeringen lopen jaren door, terwijl ze inmiddels misschien niet meer bij uw leven passen. Controleer daarom welke verzekeringen u kunt opzeggen of overzetten naar een voordeliger tarief. Kleine moeite, maar het kan een groot verschil maken. Ook uw adviseur helpt u hier graag bij. Mogelijk betaalt u hiervoor wel advieskosten.

5. Licht uw woonlasten door

Kijk eens per jaar op welke vaste woonlasten u kunt besparen. Zijn er bijvoorbeeld goedkopere energieleveranciers? En hoe zit het met uw hypotheek? Mogelijk loopt uw rentevastperiode al jaren en betaalt u een relatief hoge rente. In dat geval zijn er wellicht mogelijkheden om op uw hypotheeklasten te esparen.

Tip: kijk ook eens of u uw woning kunt verduurzamen. Dit hoeft niet (heel) duur te zijn. Alleen al het vervangen van uw spaarlampen voor ledlampen, of speciale folie achter uw verwarming plakken, kan al een mooie besparing opleveren.

6. Bespaar geld door loze abonnementen te lozen

Heeft u een sportabonnement dat u niet gebruikt? Ontvangt u een tijdschrift dat u nauwelijks leest? Of past uw telefoonabonnement niet meer bij uw gebruik? Tijd om op te zeggen. Ga er een avondje voor zitten en u zult zien, in het vervolg houdt u aan het einde van de maand weer wat meer geld over.

Meer informatie over:

Energie bespaartips

Sparen of beleggen?

Spaartips

Onze spaarrekeningen