Geld besparen: zes tips

Geld besparen, zonder er veel voor te hoeven laten. Het kan, als je maar weet wat te doen. Deze slimme tips gaan je zeker helpen.

1. Stel een 24 uursregel in

Bedenk bij elke aankoop: heb ik dit écht nodig? Wacht, als het antwoord ‘nee’ is, minstens 24 uur met het trekken van de portemonnee. Tegen die tijd zijn je gelukshormonen, de grote boosdoeners bij impulsaankopen, namelijk weg en kun je jouw aankoop beter beoordelen.

2. Maak van geld besparen een spel

Met een spelelement wordt alles leuker. Stel bijvoorbeeld een maximumbedrag vast voor je weekboodschappen. Houd je jezelf eraan? Snoep dan een paar euro van dit bedrag af voor de week erop. Extra tip: zet het geld dat je wekelijks van je maximumbudget af haalt op je spaarrekening of beleggingsrekening.

3. Kijk naar korting

Maak handig gebruik van kortingsacties en hou de folders hiervoor goed in de gaten Ben je meer een online shopper? Check dan op kortingssites als shopkorting.nl of pepper.com of er toevallig een geldige actie is.

4. Bespaar op je verzekeringen

Veel verzekeringen lopen jaren door, terwijl ze inmiddels misschien niet meer bij je leven passen. Controleer daarom welke verzekeringen je kunt opzeggen of overzetten naar een voordeliger tarief. Kleine moeite, maar het kan een groot verschil maken. Ook je adviseur helpt je hier graag bij. Mogelijk betaal je hiervoor wel advieskosten.

5. Licht je woonlasten door

Kijk eens per jaar op welke vaste woonlasten je kunt besparen. Zijn er bijvoorbeeld goedkopere energieleveranciers? En hoe zit het met je hypotheek? Mogelijk loop je rentevastperiode al jaren en betaal je een relatief hoge rente. In dat geval zijn er wellicht mogelijkheden om op je hypotheeklasten te besparen.

Tip: kijk ook eens of je jouw woning kunt verduurzamen. Dit hoeft niet (heel) duur te zijn. Alleen al het vervangen van je spaarlampen voor ledlampen, of speciale folie achter je verwarming plakken, kan al een mooie besparing opleveren.

6. Bespaar geld door loze abonnementen te lozen

Heb je een sportabonnement dat je niet gebruikt? Ontvang je een tijdschrift dat je nauwelijks leest? Of pas je telefoonabonnement niet meer bij je gebruik? Tijd om op te zeggen. Ga er een avondje voor zitten en je zult zien, in het vervolg houd je aan het einde van de maand weer wat meer geld over.

Meer informatie over:

Energie bespaartips

Sparen of beleggen?

Spaartips

Onze spaarrekeningen