Geld sparen: zes tips

Sparen is niet altijd even makkelijk. Het kost ook best wat discipline, om keer op keer een bedrag opzij te zetten én om er vervolgens niet alsnog aan te komen. Heb je ook moeite met sparen, dan helpen deze tips je wellicht.

1. Zet het zwart op wit

Sparen begint bij een goed overzicht van inkomsten en uitgaven. Gebruik hiervoor de functie ‘Inzicht in uitgaven’ in de RegioBank App. Hier zie je precies waar je geld naartoe gaat. Is duidelijk welke inkomsten en uitgaven je hebt, dan weet je ook welk bedrag je (maandelijks) opzij kunt zetten.

2. Denk aan de lange termijn

Haal je elke dag een kop koffie met het idee dat je die € 3 niet mist? Besef eens dat je in tien jaar tijd zo’n € 11.000 betaalt voor die shot cafeïne. Nu kun je kiezen: elke dag koffie kopen of over tien jaar € 11.000 op de bank. Doe hetzelfde bij andere kleine uitgaven die je dagelijks doet.

3. Ga voor automatisch sparen

Simpel maar effectief: stel een automatische overboeking in naar je spaarrekening. € 50 per maand, bijvoorbeeld. Zo hoef je er niet meer aan te denken. Ook dit kan heel makkelijk in de RegioBank App.

4. Stel een spaardoel

Je kunt sparen voor ‘je-weet-maar-nooit’. Maar spaardoelen zijn effectiever. Reparaties aan je huis, bijvoorbeeld, of die mooie droomreis. In de RegioBank app kun je spaarpotjes aanmaken voor al je spaardoelen. Zo houd je overzicht en zie je regelmatig terug waar je het voor doet.

5. Maak van sparen een spel

Als je sparen leuk maakt, houd je het langer vol. Start bijvoorbeeld door € 10 op je spaarrekening te storten en schroef dit bedrag elke week (of maand) met een tientje extra op. Kijk hoelang het duurt voordat je het bedrag écht niet meer groter kunt maken.

6. Spaar éérst, geef dan uit

Als je denkt 'Ik spaar het bedrag wat ik aan het einde van de maand overhoud.' is de kans groot dat je bedrogen uitkomt. Als het geld op je lopende betaalrekening staat, is het zo uitgegeven. Zet daarom éérst het bedrag wat je wilt sparen op een aparte spaarrekening, dan is de verleiding kleiner om dit bedrag nog uit te geven.

Naar onze spaarrekeningen Maak een afspraak

Meer informatie over:

Meer over onze app

Geld besparen

Sparen voor je kind