Geld sparen: zes tips

Sparen is niet altijd even makkelijk. Het kost ook best wat discipline, om keer op keer een bedrag opzij te zetten én om er vervolgens niet alsnog aan te komen. Heeft u ook moeite met sparen, dan helpen deze tips u wellicht.

1. Zet het zwart op wit

Sparen begint bij een goed overzicht van inkomsten en uitgaven. Gebruik hiervoor de functie ‘Inzicht in uitgaven’ in de Mobiel Bankieren App van RegioBank. Hier ziet u precies waar uw geld naartoe gaat. Is duidelijk welke inkomsten en uitgaven u heeft, dan weet u ook welk bedrag u (maandelijks) opzij kunt zetten.

2. Denk aan de lange termijn

Haalt u elke dag een kop koffie met het idee dat u die € 3 niet mist? Besef eens dat u in tien jaar tijd zo’n € 11.000 betaalt voor die shot cafeïne. Nu kunt u kiezen: elke dag koffie kopen of over tien jaar € 11.000 op de bank. Doe hetzelfde bij andere kleine uitgaven die u dagelijks doet.

3. Ga voor automatisch sparen

Simpel maar effectief: stel een automatische overboeking in naar uw spaarrekening. € 50 per maand, bijvoorbeeld. Zo hoeft u er niet meer aan te denken. Ook dit kan heel makkelijk in de Mobiel Bankieren App.

4. Stel een spaardoel

U kunt sparen voor ‘je-weet-maar-nooit’. Maar spaardoelen zijn effectiever. Reparaties aan uw huis, bijvoorbeeld, of die mooie droomreis. In de Mobiel Bankieren app kunt u spaarpotjes aanmaken voor al uw spaardoelen. Zo houdt u overzicht en ziet u regelmatig terug waar u het voor doet.

5. Maak van sparen een spel

Als u sparen leuk maakt, houdt u het langer vol. Start bijvoorbeeld door € 10 op uw spaarrekening te storten en schroef dit bedrag elke week (of maand) met een tientje extra op. Kijk hoelang het duurt voordat u het bedrag écht niet meer groter kunt maken.

6. Spaar éérst, geef dan uit

Als u denkt 'Ik spaar het bedrag wat ik aan het einde van de maand overhoud.' is de kans groot dat u bedrogen uitkomt. Als het geld op uw lopende betaalrekening staat, is het zo uitgegeven. Zet daarom éérst het bedrag wat u wilt sparen op een aparte spaarrekening, dan is de verleiding kleiner om dit bedrag nog uit te geven.

Naar onze spaarrekeningen Maak een afspraak

Meer informatie over:

Meer over onze app

Geld besparen

Sparen voor uw kind