Bescherm jezelf en je geld: zo bankier je veilig

Het is een ontzettend belangrijk onderwerp: veilig bankieren. Je wil natuurlijk niet dat iemand anders aan jouw hardverdiende centen of spaargeld zit. Je wilt daarnaast voorkomen dat je onterecht in aanraking met de politie komt. Op deze pagina vertellen we er meer over.

Tips van Esther

In onderstaande video legt Fraude-expert Esther uit hoe je voorkomt dat je in de trucjes van oplichters trapt.

Oeps! Geen video

De video over dit onderwerp kan niet worden bekeken, omdat er een vereiste cookie is uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op vimeo.com

Aan de slag met veilig bankieren

Door een video te bekijken, weet je nog niet alles over veilig bankieren. Daarom zetten we hieronder 4 handige links op een rij. Met deze informatie leer je bijvoorbeeld alles over geldezels en WhatsApp-fraude. Zo weet je zeker dat jouw geld ook écht van jou blijft.​

Geldezel

Geldezels zijn mensen die gebruikt worden om gestolen geld te verbergen, zodat de politie het niet makkelijk vindt. Vaak beloven oplichters dat je geld krijgt als je hen helpt. Maar dat is illegaal en daardoor kan jij in de problemen komen. Dat wil je natuurlijk niet.

Word geen geldezel

WhatsAppfraude

Ook via Whatsapp worden valse berichten verstuurd. In deze berichten doet de crimineel zich voor als een familielid of bekende, vaak via een onbekend telefoonnummer, en vraagt je om dringend geld over te maken. Trap hier niet in!

Lees alles over WhatsAppfraude

Phishing and spoofing

Criminelen willen graag jouw gegevens. Via valse mails, telefoontjes, brieven of sms’jes proberen ze jouw gegevens te krijgen. Fraude-expert Esther neemt je mee in de wereld van phishing and spoofing.

Alles over phishing and poofing

Gebruik de juiste middelen

Betalen met je telefoon. Of met je laptop checken hoeveel geld er op je rekening staat. Hoe handig is dat? Als je een spaar- en betaalrekening hebt bij RegioBank, kun je makkelijk mobiel en online bankieren.

Zo doe je dat zo veilig mogelijk

Icoon van een bel

Fraude melden

Nadat je fraude hebt herkent, is het belangrijk om fraude te melden. Zo voorkom je dat iemand anders in het trucje trapt.​

Zo meld je fraude

Duik de online wereld in

Wil je echt veilig de online wereld in? Bekijk dan de JongWijs pagina’s vol met tips over goed en veilig omgaan met je geld in de online wereld. ​Kies jouw leeftijd op de pagina JongWijs tips en duik veilig de online wereld in.