Maandlasten hypotheek berekenen

Ben je op zoek naar een nieuw huis? Dan is het goed om te weten hoeveel je per maand aan hypotheeklasten kwijt bent. Wat de maandelijkse kosten zijn van je hypotheek is afhankelijk van een aantal factoren. Wij leggen uit hoe wij je maandelijkse hypotheeklasten berekenen.

Maandelijkse kosten hypotheek

Als je een hypotheek afsluit, dan betaal je hiervoor maandelijks kosten. Deze maandlasten hangen samen met de aflosvorm van je hypotheek en bestaan uit twee onderdelen:

  • aflossing;
  • hypotheekrente

Als je een lineaire hypotheek afsluit

Dan is je aflossing iedere maand hetzelfde. Daarnaast betaal je rente over de openstaande hypotheekschuld. Het bedrag dat je betaalt aan rente wordt iedere maand kleiner, omdat je iedere maand een deel van de hypotheekschuld aflost waarover de rente wordt berekend. Bij een lineaire hypotheek dalen je maandlasten gedurende de rentevaste periode van je hypotheek, zolang je rente gelijk blijft.

Als je een annuïteitenhypotheek afsluit

Dan is je aflossing niet iedere maand hetzelfde. In het begin los je minder af en betaal je meer rente. Naarmate de looptijd vordert ga je steeds meer aflossen en wordt het bedrag wat je aan rente betaalt lager. Wel blijven de totale maandelijkse kosten van je hypotheek gelijk. Je betaalt dus wel iedere maand hetzelfde bedrag aan maandlasten aan de hypotheekverstrekker. Dit bruto maandbedrag noemen we ook wel een annuïteit.

Zowel bij de lineaire hypotheek als bij de annuïteitenhypotheek heb je de lening aan het einde van de looptijd helemaal afgelost.

Als je een aflossingsvrije hypotheek afsluit

Dan betaal je iedere maand alleen hypotheekrente. Je bepaalt zelf of je tussendoor wilt aflossen. Als je niets aflost tijdens de looptijd van de hypotheek, dan moet je aan het einde van de looptijd de hele lening in één keer terugbetalen.

Factoren die van invloed zijn op de maandlasten

De bruto maandlasten die je betaalt zijn afhankelijk van de hoogte van je hypotheek. Andere factoren die meespelen zijn:

  • de woningwaarde;
  • soort hypotheek: annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek;
  • hoogte van de rente;
  • looptijd van je hypotheek.

Verschil bruto en netto hypotheeklasten

Je maandlasten voor je hypotheek kun je onderverdelen in bruto- en netto hypotheeklasten. Het verschil zit in het belastingvoordeel. Als huiseigenaar kun je onder bepaalde voorwaarden profiteren van belastingvoordeel, zoals hypotheekrenteaftrek. Je bruto hypotheeklast is het bedrag dat je iedere maand betaalt aan je hypotheekverstrekker. Je netto hypotheeklasten zijn je bruto hypotheeklasten minus het belastingvoordeel.

Rekenvoorbeeld maandlasten hypotheek berekening

Stel je koopt een huis voor € 150.000. Hiervoor heb je een hypothecaire lening afgesloten. Je lost dit bedrag af in 30 jaar met een rente van 3%. Dit zijn 360 termijnen.

Lineaire hypotheek berekenen

Bij een lineaire hypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Per maand betaal je € 150.000 / 360 = € 416,67 aan aflossing. De rente die je per maand betaalt is de resterende hypotheekschuld * maandelijkse rente. In de eerste maand betaal je aan rente: € 150.000 * (0.03/12) . Je totale maandlast voor een lineaire hypotheek in de eerste maand is € 791,96. En omdat je al een stukje hebt afgelost, worden je maandlasten in de tweede en daaropvolgende maanden steeds een stukje lager. Echter, je renteaftrek ook.

Annuïteitenhypotheek berekenen

De berekening van een annuïteit is ingewikkelder. De formule hiervoor is (maandelijkse rente / (1 - ((1 + maandelijkse rente) ^ -aantal termijnen))) * hypotheekbedrag. In het voorbeeld van hierboven is de annuïteit: (0,25 / (1 - ((1 + 0,25) ^ -360))) * € 150.000. Per maand betaal je € 632,41. Je zelfstandig adviseur helpt je graag met je maandlasten berekenen.

Welke lasten betaal ik nog meer per maand?

Bij een eigen woning horen naast de lasten voor de hypotheek ook andere vaste lasten. Denk aan kosten voor je WOZ belasting, verzekeringen, gemeentelijke belastingen, gas, water en licht. Ook betaal je vaak een abonnement voor internet en televisie en je dagelijkse boodschappen. Deze kosten vallen ook onder je totale maandlasten. Wil je weten of je jouw hypotheeklasten kunt betalen, houd dan ook rekening met alle andere vaste lasten die je hebt. Op de site van het nibud vind je hier meer informatie over.

Maak een afspraak met een hypotheekadviseur

Ben je benieuwd naar de maandlasten van je hypotheek? En of je deze lasten kunt betalen? Je zelfstandig adviseur helpt je hier graag bij. Aan advies zijn kosten verbonden.

Maak een afspraak