Maandlasten hypotheek berekenen

Bent u op zoek naar een nieuw huis? Dan is het goed om te weten hoeveel u per maand aan hypotheeklasten kwijt bent. Wat de maandelijkse kosten zijn van uw hypotheek is afhankelijk van een aantal factoren. Wij leggen uit hoe wij uw maandelijkse hypotheeklasten berekenen.

Maandelijkse kosten hypotheek

Als u een hypotheek afsluit, dan betaalt u hiervoor maandelijks kosten. Deze maandlasten hangen samen met de aflosvorm van uw hypotheek en bestaan uit twee onderdelen:

  • aflossing;
  • hypotheekrente

Als u een lineaire hypotheek afsluit

Dan is uw aflossing iedere maand hetzelfde. Daarnaast betaalt u rente over de openstaande hypotheekschuld. Het bedrag dat u betaalt aan rente wordt iedere maand kleiner, omdat u iedere maand een deel van de hypotheekschuld aflost waarover de rente wordt berekend. Bij een lineaire hypotheek dalen uw maandlasten gedurende de rentevaste periode van uw hypotheek, zolang uw rente gelijk blijft.

Als u een annuïteitenhypotheek afsluit

Dan is uw aflossing niet iedere maand hetzelfde. In het begin lost u minder af en betaalt u meer rente. Naarmate de looptijd vordert gaat u steeds meer aflossen en wordt het bedrag wat u aan rente betaalt lager. Wel blijven de totale maandelijkse kosten van uw hypotheek gelijk. U betaalt dus wel iedere maand hetzelfde bedrag aan maandlasten aan de hypotheekverstrekker. Dit bruto maandbedrag noemen we ook wel een annuïteit.

Zowel bij de lineaire hypotheek als bij de annuïteitenhypotheek heeft u de lening aan het einde van de looptijd helemaal afgelost.

Als u een aflossingsvrije hypotheek afsluit

Dan betaalt u iedere maand alleen hypotheekrente. U bepaalt zelf of u tussendoor wilt aflossen. Als u niets aflost tijdens de looptijd van de hypotheek, dan moet u aan het einde van de looptijd de hele lening in één keer terugbetalen.

Factoren die van invloed zijn op de maandlasten

De bruto maandlasten die u betaalt zijn afhankelijk van de hoogte van uw hypotheek. Andere factoren die meespelen zijn:

  • de woningwaarde;
  • soort hypotheek: annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek;
  • hoogte van de rente;
  • looptijd van uw hypotheek.

Verschil bruto en netto hypotheeklasten

Uw maandlasten voor uw hypotheek kunt u onderverdelen in bruto- en netto hypotheeklasten. Het verschil zit in het belastingvoordeel. Als huiseigenaar kunt u onder bepaalde voorwaarden profiteren.

Uw maandlasten voor uw hypotheek kunt u onderverdelen in bruto- en netto hypotheeklasten. Het verschil zit in het belastingvoordeel. Als huiseigenaar kunt u onder bepaalde voorwaarden profiteren van belastingvoordeel, zoals hypotheekrenteaftrek. Uw bruto hypotheeklast is het bedrag dat u iedere maand betaalt aan uw hypotheekverstrekker. Uw netto hypotheeklasten zijn uw bruto hypotheeklasten minus het belastingvoordeel.

Rekenvoorbeeld maandlasten hypotheek berekening

Stel u koopt een huis voor € 150.000. Hiervoor heeft u een hypothecaire lening afgesloten. U lost dit bedrag af in 30 jaar met een rente van 3%. Dit zijn 360 termijnen.

Lineaire hypotheek berekenen

Bij een lineaire hypotheek betaalt u iedere maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Per maand betaalt u € 150.000 / 360 = € 416,67 aan aflossing. De rente die u per maand betaalt is de resterende hypotheekschuld * maandelijkse rente. In de eerste maand betaalt u aan rente: € 150.000 * (0.03/12) . Uw totale maandlast voor een lineaire hypotheek in de eerste maand is € 791,96. En omdat u al een stukje heeft afgelost, worden uw maandlasten in de tweede en daaropvolgende maanden steeds een stukje lager. Echter, uw renteaftrek ook.

Annuïteitenhypotheek berekenen

De berekening van een annuïteit is ingewikkelder. De formule hiervoor is (maandelijkse rente / (1 - ((1 + maandelijkse rente) ^ -aantal termijnen))) * hypotheekbedrag. In het voorbeeld van hierboven is de annuïteit: (0,25 / (1 - ((1 + 0,25) ^ -360))) * € 150.000. Per maand betaalt u € 632,41. Uw Zelfstandig Adviseur helpt u graag met uw maandlasten berekenen.

Welke lasten betaal ik nog meer per maand?

Bij een eigen woning horen naast de lasten voor de hypotheek ook andere vaste lasten. Denk aan kosten voor uw WOZ belasting, verzekeringen, gemeentelijke belastingen, gas, water en licht. Ook betaalt u vaak een abonnement voor internet en televisie en uw dagelijkse boodschappen. Deze kosten vallen ook onder uw totale maandlasten. Wilt u weten of u uw hypotheeklasten kunt betalen, houd dan ook rekening met alle andere vaste lasten die u heeft. Op de site van het nibud vindt u hier meer informatie over.

Maak een afspraak met een hypotheekadviseur

Bent u benieuwd naar de maandlasten van uw hypotheek? En of u deze lasten kunt betalen? Uw Zelfstandig Adviseur helpt u hier graag bij. Aan advies zijn kosten verbonden.

Maak een afspraak