Je hebt een aflossingsvrije hypotheek

Over een aflossingsvrije hypotheek betaal je elke maand alleen rente. Je lost aan het eind van de looptijd je schuld in één keer af. Dit kan bijvoorbeeld met eigen geld, met de opbrengst uit de verkoop van de woning of met een (aanvullende) levensverzekering. Je moet zelf in de gaten houden of je genoeg geld hebt om je aflossingsvrije hypotheek af te lossen. ‘Aflossingsvrij’ betekent niet dat je tijdens de looptijd niet mag aflossen. Je kunt altijd (extra) aflossen. Soms zijn hier kosten aan verbonden.

Heb je een hypotheek met vaste rente? Kijk in je hypotheekofferte of op Mijn RegioBank hoeveel je jaarlijks mag aflossen zonder extra kosten.

Je kunt een aflossingsvrije hypotheek ook omzetten naar een hypotheekvorm waarbij je wel periodiek aflost en aan het eind van de looptijd geen schuld meer hebt.
Het aflopen van je rentevaste periode is een goed moment om hiervoor een keuze te maken. Als de rente gedaald is, kun je misschien maandelijks aflossen zonder dat je maandlasten stijgen. Voor advies hierover kun je terecht bij je zelfstandig adviseur.

Heb je een levensverzekering afgesloten bij je hypotheek? Dan krijg je jaarlijks een overzicht van je verzekeraar. Controleer op dit overzicht of je straks genoeg geld hebt om je aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Anders kun je met een restschuld blijven zitten.

Is de rente van een aflossingsvrije hypotheek aftrekbaar?

De rente die je betaalt over een aflossingsvrije hypotheek mag je sinds 2013 niet meer aftrekken voor de belasting. Heb je vóór 2013 een aflossingsvrije lening afgesloten voor het kopen, verbeteren of onderhouden van je woning? Dan mag je de rente onder voorwaarden maximaal 30 jaar aftrekken.

Had je voor 2001 al een aflossingsvrije hypotheek? Dan gaan de 30 jaar in vanaf 1 januari 2001 en eindigt de aftrekbaarheid in 2031. Als je de rente niet meer kunt aftrekken, stijgen je nettowoonlasten. Dit kan betekenen dat je een financieel risico loopt. Weet je niet zeker of je rente aftrekbaar is? Vraag het dan aan je zelfstandig adviseur.

Aflossingseis

Heb je vóór 1 januari 2013 een hypotheek gesloten voor het kopen, verbeteren of het onderhoud van je eigen woning en het gaat niet om een op 1 januari 2013 al bestaande eigenwoningschuld? Dan is de rente alleen fiscaal aftrekbaar als je voldoet aan de aflossingseis.

Of de hypotheek voldoet aan de aflossingseis toetsen we onder meer bij een rentewijziging. Als je op datum rentewijziging onvoldoende hebt afgelost en niet voldoet aan de aflossingseis, kun je de rente niet meer aftrekken voor het bedrag dat te weinig is afgelost. Een rekenhulp voor de berekening van de aflossingseis vind je bij de Belastingdienst.

Rekenhulp aflossing annuïteitenlening

Heb je nog een vraag?

Of ga naar de servicepagina