Rente verlengen: nieuwe rente en rentevaste periode kiezen


Loopt de rentevaste periode van je hypotheek binnenkort af? Een goed moment om te kijken of je hypotheek nog bij je situatie past en welke rentevaste periode en bijbehorende rente je wilt.

Je krijgt van ons 3 maanden voor het einde van je rentevaste periode een voorstel om je rente opnieuw vast te zetten. In een aantal stappen zie je hoe het verlengen van je hypotheek gaat.

Stap 1: Je ontvangt een voorstel

Tenminste 3 maanden voordat de rentevaste periode afloopt, krijg je een nieuw rentevoorstel. Dit voorstel vind je in Mijn RegioBank en krijg je per post toegestuurd. De einddatum van je rentevaste periode staat in je hypotheekofferte en in Mijn RegioBank.

Stap 2: Bekijk het voorstel en je huidige situatie

In het rentevoorstel vind je per leningdeel de rentes voor de verschillende rentevaste perioden waar je uit kunt kiezen. Ook zie je direct welke maandbedragen daarbij horen.

In het rentevoorstel vind je voorstellen voor een vaste rente die je voor 1 of meer jaar kunt vastzetten. Wil je een variabele rente? Bespreek dan de mogelijkheden met je adviseur. Goed om te weten: beide rentevormen hebben plussen en minnen.

Jouw situatie

Voor welke rentevaste periode je kiest hangt af van je persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wat gaat er met je inkomen gebeuren, nu en in de toekomst? Denk je meer te gaan verdienen? Of ga je over een paar jaar met pensioen en wordt je inkomen dan juist wat minder?

  • Heb je verhuisplannen op korte termijn? Of ben je van plan om nog lang in je huis te blijven wonen?

  • Houd je van zekerheid? Vind je het een fijn idee om voor de lange termijn te weten wat je hypotheeklasten zijn? Dan kies je voor een langere rentevaste periode waarbij je dus kiest voor de wat hogere rente. Of kies je nu voor een korte looptijd met een lagere rente? Kun je de risico’s daarvan overzien en dragen?

Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Je adviseur bekijkt graag samen met je wat in je situatie het beste is om te doen. Goed om te weten: aan advies zijn kosten verbonden.

Past je hypotheek nog bij je?

Denk niet alleen na over het nieuwe voorstel, maar sta ook eens stil bij je situatie en of je hypotheek daar nog bij past. Nu je een nieuwe rentevaste periode gaat kiezen is het een goed moment om je hypotheek eventueel aan te passen. Bijvoorbeeld omdat je binnenkort misschien gaat verbouwen. Of je wilt weten of je maandlasten omlaag kunnen.

Extra aflossen aan het eind van je rentevaste periode is ook een optie. Je kunt dan onbeperkt en zonder kosten extra aflossen.

Natuurlijk willen we je graag langer als klant houden. Maar je kunt er ook voor kiezen om je leningdeel aan het einde van je rentevaste periode zonder vergoeding over te sluiten naar een andere aanbieder.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek?

Weet je al hoe je straks je aflossingsvrije hypotheek gaat aflossen? Met de aflossingsvrije  hypotheek check weet je in 10 minuten hoe je ervoor staat en hoe je straks kunt aflossen. Je kunt bijvoorbeeld je hypotheek omzetten van aflossingsvrij naar annuïtair of lineair zonder administratiekosten te betalen.

Twijfel je nog? Laat je adviseren door je hypotheekadviseur. Je hoort altijd vooraf hoeveel kosten er zijn.

Stap 3: Reageren op rentevoorstel

Zodra je van ons een nieuw rentevoorstel hebt gehad, heb je 3 maanden de tijd om een keuze te maken en te reageren op het voorstel. Als je ervoor kiest de rente bij je hypotheek te verlengen, gaat je keuze in op de renteverlengingsdatum: de dag waarop je huidige hypotheekrente vervalt.

Goed om te weten: het maakt niet uit of de rentes op deze datum hoger of lager zijn. Voor jou gelden de rentepercentages uit het voorstel. Je keuze voor een nieuwe rentevaste periode kun je direct doorgeven in Mijn RegioBank.

Stap 4: Bevestiging verlengen rente

Nadat je je keuze voor het verlengen van je rente aan ons hebt doorgeven, krijg je een brief met daarin de bevestiging van deze keuze. Er staat in tegen welk rentetarief en rentevaste periode de rente is verlengd en wat het maandbedrag is dat je gaat betalen. Heb je een spaar(rekening)hypotheek? Dan zie je ook wat je nieuwe spaarinleg per maand is.

Nieuwe hypotheekrente en de belasting

Een renteverlenging is een moment waarop de Belastingdienst toetst of je voldoende hebt afgelost voor je hypotheek die valt onder de fiscale wetgeving per 1 januari 2013. Heb je een betalingsachterstand, dan kan dit fiscale gevolgen hebben.

Lees hier meer over de gevolgen van een betalingsachterstand (Belastingdienst.nl)

Veelgestelde vragen over het aflopen van je rentevaste periode

Wat gebeurt er als ik geen actie onderneem?

Reageer je niet, dan verlengen we je rente volgens de algemene voorwaarden van je hypotheek. In de brief met het rentevoorstel en in Mijn RegioBank staat hier meer over.

Kan mijn rente omlaag?

De rente die je betaalt, hangt onder andere af van je openstaande hypotheekschuld en de marktwaarde van je huis. Dit noemen we de schuld-marktwaardeverhouding. Die bepaalt in welke tariefgroep je hypotheek valt. Wil je weten:

  • hoe dat van invloed is op de rente

  • waar je nog meer rekening mee moet houden

  • hoe je het door kunt geven als je huis meer waard is geworden.

Lees meer over schuld-marktwaardeverhouding en tariefgroepen

Zijn mijn extra aflossingen meegenomen in het nieuwe rentevoorstel?

Op de ingangsdatum van de nieuwe rentevaste periode kijken we nog eens naar de verhouding van je schuld ten opzichte van de marktwaarde van je huis. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we je (extra) aflossingen tot en met die datum meenemen bij de bepaling van de nieuwe rente. Hierdoor kan het zijn dat je rente lager wordt. Je hoeft hiervoor niets te doen. Je krijgt van ons een bevestiging van de nieuwe rente na de ingangsdatum.

Welke rente krijg ik als de resterende looptijd van de hypotheek korter is dan 1 jaar?

Als de resterende looptijd van je hypotheek niet meer past binnen de kortst mogelijke rentevast periode van 1 jaar, dan hanteren wij het 1 jaars rentetarief tot aan de einddatum van je hypotheek. Bijvoorbeeld: Je hypotheek loopt 30 jaar en je moet na 29 jaar en 2 maanden de hypotheek verlengen, dan hanteren wij het rentetarief van 1 jaar rentevast voor de duur van 10 maanden.

Ik heb een Spaarhypotheek/Spaarrekeninghypotheek. Waar moet ik rekening mee houden?

Als je een Spaar(rekening)hypotheek hebt, is een lagere rente niet altijd voordelig. Lees hier meer over de aandachtspunten bij deze hypotheek.

Mijn hypotheekrente verandert. Wat betekent dat voor de hypotheekrenteaftrek?

Als je rente verandert, kan dat ook gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek. Maak je gebruik van de voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Pas deze dan aan naar de nieuwe situatie. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Ik heb een hypotheek waarbij ik vermogen opbouw om de hypotheek terug te betalen. Waar moet ik op letten?

Jaarlijks krijg je een overzicht van je verzekeraar of beleggingsmaatschappij. Controleer op dit overzicht of je straks genoeg geld hebt om je aflossingsvrije lening af te lossen. Anders kun je met een restschuld blijven zitten.

Tip: Doe de aflossingsvrije hypotheek check. Deze check laat je mogelijkheden zien met je aflossingsvrije hypotheek.