Rente verlengen: nieuwe rente en rentevaste periode kiezen

Loopt de rentevaste periode van uw hypotheek binnenkort af? Een goed moment om te kijken of uw hypotheek nog bij uw situatie past en welke rentevaste periode en bijbehorende rente u wilt.

U krijgt van ons 3 maanden voor het einde van uw rentevaste periode een voorstel om uw rente opnieuw vast te zetten. In een aantal stappen ziet u hoe het verlengen van uw hypotheek gaat.

Stap 1: U ontvangt een voorstel

Tenminste 3 maanden voordat de rentevaste periode afloopt, krijgt u een nieuw rentevoorstel. Dit voorstel vindt u in Mijn RegioBank en krijgt u per post toegestuurd. De einddatum van uw rentevaste periode staat in uw hypotheekofferte en in Mijn RegioBank.

Stap 2: Bekijk het voorstel en uw huidige situatie

In het rentevoorstel vindt u per leningdeel de rentes voor de verschillende rentevaste perioden waar u uit kunt kiezen. Ook ziet u direct welke maandbedragen daarbij horen.

In het rentevoorstel vindt u voorstellen voor een vaste rente die u voor 1 of meer jaar kunt vastzetten. Wilt u een variabele rente? Bespreek dan de mogelijkheden met uw adviseur. Goed om te weten: beide rentevormen hebben plussen en minnen.

Uw situatie

Voor welke rentevaste periode u kiest hangt af van uw persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wat gaat er met uw inkomen gebeuren, nu en in de toekomst? Denkt u meer te gaan verdienen? Of gaat u over een paar jaar met pensioen en wordt uw inkomen dan juist wat minder?

  • Heeft u verhuisplannen op korte termijn? Of bent u van plan om nog lang in uw huis te blijven wonen?

  • Houdt u van zekerheid? Vindt u het een fijn idee om voor de lange termijn te weten wat uw hypotheeklasten zijn? Dan kiest u voor een langere rentevaste periode waarbij u dus kiest voor de wat hogere rente. Of kiest u nu voor een korte looptijd met een lagere rente? Kunt u de risico’s daarvan overzien en dragen?

Vindt u het moeilijk om een keuze te maken? Uw adviseur bekijkt graag samen met u wat in uw situatie het beste is om te doen. Goed om te weten: aan advies zijn kosten verbonden.

Past uw hypotheek nog bij u?

Denk niet alleen na over het nieuwe voorstel, maar sta ook eens stil bij uw situatie en of uw hypotheek daar nog bij past. Nu u een nieuwe rentevaste periode gaat kiezen is het een goed moment om uw hypotheek eventueel aan te passen. Bijvoorbeeld omdat u binnenkort misschien gaat verbouwen. Of u wilt weten of uw maandlasten omlaag kunnen.

Extra aflossen aan het eind van uw rentevaste periode is ook een optie. U kunt dan onbeperkt en zonder kosten extra aflossen.

Natuurlijk willen we u graag langer als klant houden. Maar u kunt er ook voor kiezen om uw leningdeel aan het einde van uw rentevaste periode zonder vergoeding over te sluiten naar een andere aanbieder.

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek?

Weet u al hoe u straks uw aflossingsvrije hypotheek gaat aflossen? Met de aflossingsvrije  hypotheek check weet u in 10 minuten hoe u ervoor staat en hoe u straks kunt aflossen. U kunt bijvoorbeeld uw hypotheek omzetten van aflossingsvrij naar annuïtair of lineair zonder administratiekosten te betalen.

Twijfelt u nog? Laat u adviseren door uw hypotheekadviseur. U hoort altijd vooraf hoeveel kosten er zijn.

Stap 3: Reageren op rentevoorstel

Zodra u van ons een nieuw rentevoorstel hebt gehad, heeft u 3 maanden de tijd om een keuze te maken en te reageren op het voorstel. Als u ervoor kiest de rente bij uw hypotheek te verlengen, gaat uw keuze in op de renteverlengingsdatum: de dag waarop uw huidige hypotheekrente vervalt.

Goed om te weten: het maakt niet uit of de rentes op deze datum hoger of lager zijn. Voor u gelden de rentepercentages uit het voorstel. Uw keuze voor een nieuwe rentevaste periode kunt u direct doorgeven in Mijn RegioBank.

Stap 4: Bevestiging verlengen rente

Nadat u uw keuze voor het verlengen van uw rente aan ons heeft doorgeven, krijgt u een brief met daarin de bevestiging van deze keuze. Er staat in tegen welk rentetarief en rentevaste periode de rente is verlengd en wat het maandbedrag is dat u gaat betalen. Heeft u een spaar(rekening)hypotheek? Dan ziet u ook wat uw nieuwe spaarinleg per maand is.

Nieuwe hypotheekrente en de belasting

Een renteverlenging is een moment waarop de Belastingdienst toetst of u voldoende heeft afgelost voor uw hypotheek die valt onder de fiscale wetgeving per 1 januari 2013. Heeft u een betalingsachterstand, dan kan dit fiscale gevolgen hebben.

Lees hier meer over de gevolgen van een betalingsachterstand (Belastingdienst.nl)

Veelgestelde vragen over het aflopen van uw rentevaste periode

Wat gebeurt er als ik geen actie onderneem?

Reageert u niet, dan verlengen we uw rente volgens de algemene voorwaarden van uw hypotheek. In de brief met het rentevoorstel en in Mijn RegioBank staat hier meer over.

Kan mijn rente omlaag?

De rente die u betaalt, hangt onder andere af van uw openstaande hypotheekschuld en de marktwaarde van uw huis. Dit noemen we de schuld-marktwaardeverhouding. Die bepaalt in welke tariefgroep uw hypotheek valt. Wilt u weten:

  • hoe dat van invloed is op de rente

  • waar u nog meer rekening mee moet houden

  • hoe u het door kunt geven als uw huis meer waard is geworden.

Lees meer over schuld-marktwaardeverhouding en tariefgroepen

Zijn mijn extra aflossingen meegenomen in het nieuwe rentevoorstel?

Op de ingangsdatum van de nieuwe rentevaste periode kijken we nog eens naar de verhouding van uw schuld ten opzichte van de marktwaarde van uw huis. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we uw (extra) aflossingen tot en met die datum meenemen bij de bepaling van de nieuwe rente. Hierdoor kan het zijn dat uw rente lager wordt. U hoeft hiervoor niets te doen. U krijgt van ons een bevestiging van de nieuwe rente na de ingangsdatum.

Welke rente krijg ik als de resterende looptijd van de hypotheek korter is dan 1 jaar?

Als de resterende looptijd van uw hypotheek niet meer past binnen de kortst mogelijke rentevast periode van 1 jaar, dan hanteren wij het 1 jaars rentetarief tot aan de einddatum van uw hypotheek. Bijvoorbeeld: uw hypotheek loopt 30 jaar en u moet na 29 jaar en 2 maanden de hypotheek verlengen, dan hanteren wij het rentetarief van 1 jaar rentevast voor de duur van 10 maanden.

Ik heb een Spaarhypotheek/Spaarrekeninghypotheek. Waar moet ik rekening mee houden?

Als u een Spaar(rekening)hypotheek heeft, is een lagere rente niet altijd voordelig. Lees hier meer over de aandachtspunten bij deze hypotheek.

Mijn hypotheekrente verandert. Wat betekent dat voor de hypotheekrenteaftrek?

Als uw rente verandert, kan dat ook gevolgen hebben voor uw hypotheekrenteaftrek. Maakt u gebruik van de voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Pas deze dan aan naar de nieuwe situatie. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Ik heb een hypotheek waarbij ik vermogen opbouw om de hypotheek terug te betalen. Waar moet ik op letten?

Jaarlijks krijgt u een overzicht van uw verzekeraar of beleggingsmaatschappij. Controleer op dit overzicht of u straks genoeg geld heeft om uw aflossingsvrije lening af te lossen. Anders kunt u met een restschuld blijven zitten.

Tip: Doe de aflossingsvrije hypotheek check. Deze check laat uw mogelijkheden zien met uw aflossingsvrije hypotheek.