Beleggingshypotheek

Een Beleggingshypotheek is een aflossingsvrije lening: u betaalt elke maand rente, maar u lost niet af. Daarnaast belegt u op een aparte beleggingsrekening een vast bedrag om straks aan het einde van de looptijd (een deel van) de hypotheek terug te kunnen betalen.

Let op: Deze hypotheek kunt u niet meer afsluiten. De informatie op deze pagina is alleen bedoeld om u te informeren als u deze hypotheek heeft.

Beleggingshypotheek, Flexfund of Vermogensplanninghypotheek

U heeft een aflossingsvrije hypotheek en u belegt in fondsen. Door te beleggen in beleggingsfondsen bouwt u op een beleggingsrekening een kapitaal op waarmee u aan het einde van de looptijd uw hypotheekschuld (deels) aflost. Tussentijds lost u dus niets op uw hypotheekschuld af. Het rendement dat u behaalt, is afhankelijk van het rendement van het beleggingsfonds(en). Van dit rendement worden nog wel de fondskosten afgehaald. Als het rendement tegenvalt, houdt u mogelijk een deel van de schuld over die u op een andere manier moet aflossen. Bijvoorbeeld door verkoop van uw woning of door vermogen naast uw hypotheek op te bouwen.

Eén keer per jaar rendementsoverzicht

Het risico dat u aan het einde van de looptijd van uw hypotheek met een schuld blijft zitten, is groot. Eén keer per jaar krijgt u een waardeontwikkeling beleggingshypotheken toegestuurd. Zo kunt u beslissen of er aanpassingen nodig zijn. U kunt tussentijds wel zelf uw beleggingsprofiel aanpassen. Wilt u meer informatie of twijfelt u of er aanpassingen nodig zijn, neemt u dan contact op met uw Zelfstandig Adviseur.

Plussen en minnen van de beleggingshypotheek

  • U heeft mogelijk rendement uit beleggingen.
  • U kunt met een deel van de schuld blijven zitten aan het einde van de looptijd.

Zo zien uw maandlasten eruit

U betaalt rente over uw hypotheek. Daarnaast is het mogelijk dat u een vast bedrag (per maand) belegt. Uw maandlasten blijven tijdens de rentevaste periode gelijk.

Het geld dat u elke maand op uw beleggingsrekening stort, gaat voor 100% naar de fondsen die u heeft gekozen. U betaalt geen aan- en verkoopkosten binnen de fondsen. En u betaalt geen servicekosten.

U betaalt kosten voor het beleggen in fondsen. Dit noemen we fondskosten (TER). Deze kosten zijn al verwerkt in de koers van het fonds. De kosten bestaan uit een percentage van het belegde vermogen. Zo kunt u precies nagaan wat u waarvoor betaalt.

Bij beleggen kan de waarde van de belegging meer, maar ook minder waard worden. Het risico dat uw belegging minder waard wordt, noemen we beleggingsrisico. Een hoger (historisch) rendement betekent meestal dat u een hoger beleggingsrisico loopt, omdat er bijvoorbeeld meer in aandelen wordt belegd.

Wilt u extra aflossen?

Lees meer over de voor- en nadelen van extra aflossen op uw hypotheek.

Beleggingshypotheek en de belasting

De waarde van het opgebouwde beleggingstegoed valt in box 3. Wilt u meer weten over de belastingregels die gelden voor deze hypotheek? Lees dan de informatiewijzer of ga naar de pagina 'Uw hypotheek en de belasting'.

Rente aftrekbaar

Met deze hypotheek lost u tussentijds niets af van uw hypotheekschuld. U betaalt iedere maand rente over de totale lening. U kunt de rente onder voorwaarden aftrekken als de hypotheek gebruikt is voor aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning.

Een andere hypotheekvorm?

Wilt u uw hypotheek liever direct aflossen? Of wilt u niet meer beleggen? Dan kan uw hypotheek omzetten interessant zijn. Met uw Zelfstandig Adviseur bespreekt u welke mogelijkheden er in uw situatie zijn. Hiervoor betaalt u wel advieskosten aan de Adviseur. Hij vertelt u vooraf hoe hoog dit bedrag is.

Bekijk de aflosvormen

Belangrijk om te weten

De waarde van uw belegging kan dalen en stijgen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Uw rendement kan hoger, maar ook lager uitvallen en schommelt meer naarmate de beleggingsvorm risicovoller is.

Bij beleggen loopt u altijd het risico dat het rendement lager is dan u verwachtte. Maar het kan ook hoger uitvallen. Als het rendement tegenvalt, kunt u dus met een schuld blijven zitten die u op een andere manier moet aflossen, bijvoorbeeld door verkoop van uw woning of door spaargeld/vermogen naast uw hypotheek op te bouwen.

Wij adviseren u om regelmatig te bekijken of het opgebouwde vermogen aan het einde van de looptijd voldoende is om uw hypotheek mee af te lossen. U kunt de beleggingen dagelijks inzien in Mijn RegioBank.

Essentiële Beleggersinformatie

In de Essentiële Beleggersinformatie leest u waar het profielfonds uit bestaat. Zodat u de kenmerken en beleggingsrisico’s kunt vergelijken.

Hoe werkt doelbeleggen?

Heeft u vragen?

Of wilt u meer informatie over uw hypotheek, neem dan contact op met uw Zelfstandig Adviseur.